Πέμπτη, 5 Σεπτεμβρίου 2013

Προσκυνηματική εκδρομή στον ΠΡΟΥΣΣΟ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ

ΠΡΟΥΣΣΟΣ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ-Καρπενήσι

 

Ο Ιερός Ναός Παμμ.Ταξιαρχών άνω πόλης διοργανώνει 2ήμερη προσκυνηματική εκδρομή στον ΠΡΟΥΣΣΟ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ στην Ιερά Μονή Παναγίας Προυσιώτησσας


Σάββατο 28 & Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου

Η Παναγία Προυσιώτισσα δεσπόζει σε ένα από τα πιο άγρια και αφιλόξενα τοπία, μεταξύ των βουνών Χελιδόνα, Καλιακούδα και της οροσειράς του Τυμφρηστού.
Λέγεται ότι το παρεκκλήσι της μονής ιδρύθηκε τον 9ο μ.Χ. αιώνα, τον καιρό του Αυτοκράτορα Βυζαντίου, Θεόφιλο. Γύρω του χτίστηκαν βαθμιαία αρκετά οικοδομήματα, τα κελιά των μοναχών, οι χώροι φιλοξενίας των επισκεπτών αλλά και το συνοδικό και το μουσείο της μονής. Ο σημερινός ναός χτίστηκε το 1754, πάνω στα ερείπια δυο παλαιότερων ναών που είχαν ανοικοδομηθεί στο ίδιο μέρος.
Στην Παναγία Προυσιώτισσα λειτουργεί μουσείο που φιλοξενεί μια αξιόλογη συλλογή από παλαιά χειρόγραφα, παλαιότυπα βιβλία και πολύτιμα εκκλησιαστικά σκεύη και κειμήλια αν και μεγάλο μέρος τους καταστράφηκε όταν οι Γερμανοί πυρπόλησαν τη μονή, στις 16 Αυγούστου 1944. 
Μπαίνοντας στη μονή συναντάμε το κοιμητήριο των πατέρων, το βαπτιστήριο και, πιο πέρα, το Σχολείο Ελληνικών Γραμμάτων που χτίστηκε το 1819. Η θαυματουργή εικόνα φυλάσσεται , μέσα σε ένα σπήλαιο. Λέγεται ότι φιλοτεχνήθηκε κατά τη μεσοβυζαντινή περίοδο και σήμερα διακρίνονται μόνο το πρόσωπο της Παναγίας και του Ιησού, καθώς τα υπόλοιπα είναι καλυμμένα με ασήμι, δώρο του Γεωργίου Καραϊσκάκη που γιατρεύτηκε από θέρμη αφού πέρασε έξι μήνες στη μονή.
Στο ίδιο σημείο με το παρεκκλήσι, στο πάνω μέρος, υπάρχει κρύπτη όπου φυλάσσονται λείψανα Αγίων τα οποία συγκεντρώθηκαν εδώ μετά από μακραίωνες προσπάθειες και φυλάσσονται σε βαρύτιμες λάρνακες. Ιδιαίτερα εντυπωσιακός είναι ο διάκοσμος στο παρεκκλήσι, με πανέμορφες τοιχογραφίες.
Η μονή γιορτάζει στις 23 Αυγούστου.
 Η διαμονή θα γίνει στου όμορφους ξενώνες της ιεράς Μονής.
Τιμή συμμετοχής 40€

Τηλ. 2310 209-546
Κιν. 6946 004-660 κυρία Μαίρη