Πέμπτη, 19 Ιουλίου 2018

ΙΕΡΟΝ ΣΑΡΑΝΤΑΛΕΙΤΟΥΡΓΟΝΙΕΡΟΝ ΣΑΡΑΝΤΑΛΕΙΤΟΥΡΓΟΝ
ΑΠΟ 17 ΙΟΥΛΙΟΥ ΕΩΣ 28 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
ΥΠΕΡ ΜΑΚΑΡΙΑΣ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΑΙΩΝΙΟΥ ΑΝΑΠΑΥΣΕΩΣ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΥ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗΤΟΥ ΜΑΣ ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΠΡΩΤΟΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΥ ΠΑΤΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ (ΠΑΠΠΟΥ ΜΑΣ)
ΣΤΙΣ 07.00 ΤΟ ΠΡΩΙ ΟΡΘΡΟΣ ΚΑΙ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
(Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΟΛΩΝ ΕΙΝΑΙ ΕΥΛΟΓΙΑ)

Λίγα λόγια για το Σαρανταλειτουργο:
Σαρανταλείτουργο είναι μια σειρά 40 λειτουργιών, κατά τις οποίες μνημονεύονται κάποια ονόματα ζώντων (υπέρ υγείας) ή κεκοιμημένων (νεκρών) υπέρ αναπαύσεως.
Ο μακαριστός π. Παΐσιος, σχετικά με την ανάγκη προσευχής για τους κεκοιμημένους, έλεγε: «…να αφήνετε μέρος της προσευχής σας για τους κεκοιμημένους. Οι πεθαμένοι δεν μπορούν να κάνουν τίποτα (για τους εαυτούς τους). Οι ζωντανοί μπορούν… Να πηγαίνετε στην εκκλησία λειτουργία, δηλαδή πρόσφορο, και να δίνετε το όνομα του κεκοιμημένου, να μνημονευθή από τον ιερέα στην προσκομιδή. Επίσης, να κάνετε μνημόσυνα και τρισάγια. Σκέτο το τρισάγιο, χωρίς Θεία Λειτουργία, είναι ελάχιστο.
Το μέγιστο, πού μπορούμε να κάνουμε για κάποιον, είναι το Σαρανταλείτουργο. Καλό θα είναι να συνοδευθή και με ελεημοσύνη. Αν έχεις ένα νεκρό, ό όποιος έχει παρρησία στον Θεό, και του ανάψεις ένα κερί, αυτός έχει υποχρέωση να προσευχηθεί για σένα στον Θεό.
Ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος ελεγε: «Δεν νομοθέτησαν τυχαία οι Απόστολοι να μνημονεύουμε κατά τα φρικτά μυστήρια (Θεία Λειτουργία) τους κεκοιμημένους. Γνωρίζουν ότι είναι πολύ μεγάλη η ωφέλεια γι’ αυτούς».
Η εμπειρία μαρτυρεί για τη δύναμη αυτής της προσευχής, που δεν είναι «ατομική προσευχή» αλλά η πρόσευχή ολόκληρης της Εκκλησίας.